Shows

Haal het beste uit uw Siberian!
Vele van ons zijn inmiddels naar de hoger gelegen gebieden getrokken om lekker met hun team in de sneeuw de nodige kilometers te lopen. Maar er zijn meerdere activiteiten waarmee je het beste uit je Siberian kan halen.

Als het weekend is en het ‘baasje en vrouwtje’ al in alle vroegte wakker zijn en enigszins nerveus door de kamer banjeren, dan weten onze honden al genoeg. Ja hoor.. een show! Alle honden eerst lekker in de speelwei, eten geven en wachten op de oppas voor de honden die deze keer niet mee mogen naar de tentoonstelling. Alles nogmaals controleren: entingpapieren, inschrijfformulieren, allerlei opmaakspulletjes (inmiddels al een hele koffer vol), drinkbak, water voor de honden, eventueel wat hondenvoer plus natuurlijk lekkere kleine hondensnoepjes voor in de ring.

Dan is het zover.. de honden worden in de bus geladen en we vertrekken voor een lange rit ergens (in ons geval) in Duitsland of ver daarbuiten. Tijdens de rit wordt er nog wat zenuwachtig met elkaar gepraat over welke honden er zullen zijn, wat is hun ‘show conditie’, zitten ze allemaal goed ‘in vacht’, hebben we wel de honden bij ons die we hebben ingeschreven? Als we eindelijk op de showplaats zijn aangekomen is het daar al een drukte van belang. Vele mensen en honden zoeken in een lange rij hun weg naar de entree. Zorgen dat je het entingsboekje en het inschrijfformulier bij de hand hebt, plus eventueel een gezondheidsverklaring (voor buitenlandse shows). Nu is het zover: De show kan beginnen!

Wat is nu precies een show?
Een show oftewel een schoonheidstentoonstelling is een gezellige bijeenkomst waar honden op hun exterieur worden gekeurd. Het is tevens een inventarisatie van ons ras, wat heel belangrijk is! U ontmoet andere honden-, Siberianliefhebbers waar mee u van gedachten kunt wisselen over het wel en wee van uw ras. Met schoonheid bedoelen we niet wat voor mooi uiterlijk uw Siberian heeft, maar hoe hij/zij in elkaar zit; heeft hij/zij een mooie bouw, heeft hij/zij voldoende bespiering, hoe is zijn of haar expressie, hoe is het gangwerk, etc. En het belangrijkste: Is het een goed vertegenwoordiger van ons ras! Op een show beoordeelt een exterieur keurmeester elke hond individueel naar de mate waarin hij/zij naar de rasstandaard voldoet. De honden die daar het beste uit de bus komen worden met elkaar vergeleken en in een volgorde gezet, plaats 1 tot en met plaats 4. Alle geshowde honden krijgen een geschreven keurverslag met een kwalificatie. Dit kan variëren van, U: Uitmuntend, ZG: Zeer Goed, G: Goed of M: Matig. In het clubblad van Oktober 2011 heeft Nies Heeringa duidelijk beschreven wat deze kwalificaties betekenen.

Wat te doen voor een show?
Als eerste moet u uw hond inschrijven. De diverse inschrijfformulieren kunt u opvragen via de website van de Raad van Beheer. Pak het stamboom van uw hond erbij, om de namen van uw hond en zijn/haar ouders correct in te vullen. Let wel, zodra u de hond inschrijft verplicht u zich tot het betalen van deze tentoonstelling.
Ook al blijkt onverhoopt dat u op de datum van de show niet zou kunnen verschijnen (denk aan ziekte van u of uw hond).

Het is natuurlijk de bedoeling om uw Siberian als mooiste te presenteren, dus zorg ervoor dat uw Siberian er op zijn best uitziet! Borstel en kam hem zorgvuldig voorafgaand aan de show. Was hem/haar eventueel. Een Siberian knippen of trimmen is absoluut verboden! Iedere kunstmatige inkorting van de vacht, die de natuurlijke belijning of uitdrukking verandert mag worden bestraft met een diskwalificatie! Enkel de voeten mogen worden geknipt.

Hoe show ik mijn hond?
Wat belangrijk is, dat er op de volgende punten wordt gekeurd: • Afmeting en algemeen beeld. • Gangwerk • Hoekingen • Hoofd en Halslengte • Voorborst en Borstdiepte • Tanden & Gebitsvorm • Rug en Ruglengte • Benen • Voeten • Staart • Vachtlengte, Vachtstructuur en Kleur • Ringgedrag

Een keurmeester zal ten alle tijden de bovenstaande punten meenemen. De keurmeester beoordeelt uw husky op bovenstaande punten om een goed totaalbeeld te krijgen en wil uw Siberian ook graag aanraken. Dus zorg ervoor dat uw Siberian daaraan gewend is. Ook wil de keurmeester graag het gebit zien. In bijna alle gevallen zal de keurmeester dit zelf willen doen. Mocht het zo zijn dat uw hond ietwat schrikachtig is en dit niet op prijs stelt, meldt dit aan de keurmeester en u toont zelf de tanden.

Als u de ring binnengaat ziet u verschillende personen. Natuurlijk de mensen die zich eveneens hebben ingeschreven, de keurmeester die de honden keurt, een schrijver/schrijfster die alles noteert wat de keurmeester over uw hond zegt en een ringmeester die u wegwijs maakt in de ring en die ervoor zorgt dat alles vlot verloopt. Zodra u de ring ingaat, begint de keuring! Belangrijk: de keurmeester kijkt dan al naar uw Siberian, ook al denkt u zelf van niet! Let op uw hond, en niet op de honden om u heen. Houdt de aandacht van uw hond vast. Zorg ervoor dat hij altijd blijft staan (zo mooi mogelijk). Als alle honden in de ring staan, wordt er gevraagd de honden één of twee ronden te laten lopen tegen de klok in. De hond loopt links van u. Per slot van rekening wordt de hond gekeurd en niet u! Haal zo nodig een voorganger in als deze te langzaam loopt (let wel: als de ringmeester dit niet toelaat, hij dit zal aangeven middels een vermaning. Haal dan niet meer in want dit kan lijden tot een diskwalificatie). Na deze presentatie worden alle Siberians apart gekeurd. Er wordt verwacht dat u de hond voorstelt in stand, zet uw Siberian recht tegenover de keurmeester op een afstand van ca. 3 meter, zodat
de keurmeester een goed totaalbeeld krijgt van uw hond. Daarna wordt gevraagd de hond in een vierkant te laten lopen, gevolgd door een driehoek en vervolgens in een rechte lijn vanaf de keurmeester en terug. Let op: de ‘show’-lijn moet los hangen, nooit de hond zijn/haar hoofd naar boven trekken. Dit verstoort het totaalbeeld en nog belangrijker.. het gangwerk. Gebruik het liefst een showlijn, dit ziet er mooier uit, en buiten dat, een hond is een gewoontedier en zodra je de zgn. ‘uitlaat-lijn’ gebruikt weet de hond niet dat hij/zij alleen maar een rondje in de ring mag lopen.

Het zogenaamde site-handling is verboden met als gevolg diskwalificatie. Dit betekend dat er buiten de ring niet iemand mag staan om de aandacht van de hond te trekken. Wat niet wil zeggen dat hij/zij daar niet mag staan, maar hij/zij mag geen opvallende geluiden, springbewegingen o.i.d. maken. Blijf tot het laatste moment geconcentreerd op uw Siberian.

Hoe wordt mijn Siberian Nederlands of Internationaal Kampioen?
Er is maar één manier om Nederland of Internationaal Show Kampioen te worden. Namelijk uw hond uitbrengen op shows! Het gaat om de punten. Na 4 CAC punten is uw hond Nederlands Kampioen. En na 4 CACIB punten is uw hond Internationaal Kampioen. Als u uw Siberian voorstelt op een CM – Rasvereniging, KCM Rasvereniging, CAC of CACIB kunt u de benodigde punten behalen.

Nederlands Kampioen: op één van deze shows Beste Reu of Beste Teef worden betekent punten! Als u Reserve Reu of Reserve Teef wordt (wat eigenlijk tweede in eindkeuring is) krijgt u een kwart punt. U heeft 4 punten nodig om Nederlands Kampioen te worden. Deze punten moeten behaald worden onder minimaal 2 verschillende keurmeesters. Van de 4 punten kunt u maximaal 4 kwartpunten (res. Kampioen) gebruiken. Let wel, uw hond moet minimaal de leeftijd van 27 maanden hebben alvorens zijn 4e punt wordt binnengesleept. Mocht hij/zij de leeftijd nog niet hebben behaald, hoeft u slechts na deze leeftijd nog één reservepunt te behalen om uw hond definitief Nederlands Kampioen te mogen noemen. Alle uitslagen worden automatisch door de organiserende Club/Vereniging doorgestuurd aan de Raad van Beheer. Mocht uw hond de benodigde punten hebben behaald dan stuurt de Raad van Beheer u automatisch een kampioensdiploma toe met als welverdiende titel: Nederlands Kampioen.

Internationaal Show Kampioen: Enkel mogelijk bij inschrijving op een CACIB tentoonstelling. De Beste Reu en Beste Teef krijgen één CACIB punt. U dient deze punten te behalen in 3 verschillende landen onder ten minste 3 verschillende keurmeesters. De benodigde punten krijgt u op de bestreffende show in de vorm van een diploma. Om de definitieve titel Internationaal Show Kampioen te verkrijgen dient u zelf als eigenaar dit aan te vragen bij: champion@fci.be

Wat zijn er voor verschillende shows?
We kunnen deze in principe verdelen volgens onderstaand: • Clubmatch Kynologenvereniging • Clubmatch Rasvereniging • Kampioenschaps Clubmatch (KCM) • CAC – Tentoonstelling (CAC) • CACIB -Tentoonstelling (CACIB)

Clubmatch Kynologenvereniging: Een clubmatch wordt gehouden door een plaatselijke of regionale Kynologenvereniging, er komen honden van alle rassen. U dient lid te zijn van deze vereniging om deel te kunnen nemen aan deze show. Uw Siberian wordt veelal gekeurd door een all-roundkeurmeester. Hierbij kunt u geen punten behalen voor een Nederlands- of Internationaal Kampioenschap.

Clubmatch Rasvereniging: Dit is een clubmatch van de rasvereniging (SHKN) waar u een kampioenschaps prijs (CAC) kunt verdienen. Hier worden enkel honden van één ras gekeurd. In ons geval dus Siberian Husky’s. De Beste Reu en Beste Teef verdienen 1 punt, als zij minimaal een kwalificatie Uitmuntend hebben gekregen. De honden worden gekeurd door een rasspecialist. U dient lid te zijn van de betreffende rasvereniging.

Kampioenschaps Clubmatch: Is een gelijke show als bovenstaand met uitzondering dat er in plaats van één punt maar liefst twee punten worden verdiend door de Beste Reu / Beste Teef. Hierbij dient u geen lid te zijn van de desbetreffende Rasvereniging. En is dus zogezegd: ‘Open’. De Siberians worden gekeurd door een rasspecialist.

CAC-Tentoonstelling: Bij een CAC Tentoonstelling hebben we het weer over een show voor alle rassen. U dient zich in te schrijven in groep 5 (Oertypen). De Siberians worden gekeurd door een rasspecialist. CAC Tentoonstellingen worden gehouden onder de vlag van de Raad van Beheer. U verdient 1 punt bij het behalen van Beste Reu en Beste Teef, indien kwalificatie Uitmuntend. Na het behalen van dit CAC punt wordt de Beste Reu tegen de Beste Teef gekeurd. Wie hier als beste uitkomt mag door naar de groepskeuring 5 (Alle Beste van het Ras uit groep – V). Hierin wordt wederom een plaatsing gemaakt (afhankelijk van het aantal ingeschreven rassen). Mocht u hier als beste van groep 5 uitkomen dan gaat u door naar de Eindkeuring “Best of Show”. Daar treft U de beste rasvertegenwoordigers van de bepaalde groepen (FCI Rasgroep 1 t/m 10). Deze worden wederom geplaatst en misschien bent u de gelukkige die zich Best in Show mag noemen.

CACIB-Tentoonstelling: Dit is een show gelijk aan een CAC Tentoonstelling en wordt georganiseerd door de FCI. Er gelden dezelfde regels als bij een CAC Tentoonstelling, echter de CACIB punten zijn ook in het buitenland geldig (4 punten = Internationaal Kampioen). Op deze shows wordt ook door een rasspecialist gekeurd.

Winnen en Verliezen:
Het is niet anders: Showen is net zoals een sledehondenrace, een wedstrijd. Het is niet alleen laten zien hoe mooi uw hond is, maar ook een competitie. Dat betekent dat er ook een winnaar en verliezer is. Als u wint is het een bevestiging van uw “fok”-product, als u verliest, is het wat kunnen we verbeteren. Zoals wij ook voorkeuren hebben, hebben ook keurmeesters voorkeuren. Geef dus niet op na een keer een `ietwat slechtere` uitslag. Geef de No. 1 altijd een hand, onafhankelijk wat u van de uitslag denkt. Geef geen commentaar in de ring en daarbuiten, bedenk dat u gekomen bent om het ras te verbeteren, en te laten zien wat onze trotse Siberians heden ten dagen kunnen presteren!

Op een show vertegenwoordigd u het ras en verbetering hiervan door het ideaalbeeld van onze mooie Siberians zo goed mogelijk te benaderen. Het is vanzelfsprekend dat als u uw hond met succes voorstelt op shows, dit de fokkers niet ontgaat. En hierdoor de interesse kan wekken van vele fokkers in binnen- en buitenland, om zodoende de aandacht op een betreffende lijn te verkrijgen. Met als gevolg dat uw of de lijn van uw fokker één of meerdere malen wordt gebruikt om nog mooiere of betere Siberians te fokken. Dit is zowel goed voor het ras alsmede voor onze geweldige Club.

Vergeet nooit, wat de uitslag ook is die u krijgt op een tentoonstelling, U heeft de mooiste, liefste en geweldigste Siberian Husky die er maar bestaat!

Rob en Ellen de Hoogh-Bom – Duitsland
met dank aan: RvB, NCCC

Scroll naar boven