Coronavirus en huisdieren

Het humane Coronavirus (COVID-19) is volop in het nieuws. Sommige nieuwsberichten zijn gebaseerd op feiten, terwijl andere berichten meer speculerend zijn. Wij hebben niet alle antwoorden, maar als huisdiereigenaar, of iemand die veel contact heeft met huisdieren, zijn dit de dingen die u moet weten:

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus.

  • Volg de meest up-to-date COVID-19 gezondheidsaanbevelingen van de World Health Organization (WHO) / het RIVM.
  • Gebaseerd op de informatie die we nu hebben en wat we weten over andere varianten van coronavirussen: is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren
  • Elk oppervlak dat in contact komt met een persoon geïnfecteerd met COVID-19 kan in het principe het virus overdragen. Dit geldt ook voor de vacht van huisdieren of afscheiding vanuit de neus, bijvoorbeeld als een hond het gezicht van een geïnfecteerd persoon likt. Daarom is het advies om huisdieren bij geïnfecteerde mensen weg te houden en huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.
  • Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment ongewenst, omdat er nu geen bewijs is dat honden en katten een bron van de infectie kunnen zijn voor mensen en andere dieren.

    Mensen in quarantaine moeten contact vermijden met kinderen, hun partner en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht. 

Blijf op de hoogte van de laatste informatie via betrouwbare bronnen zoals:

Bron: https://www.anicura.nl/nieuws/coronavirus-bij-honden-katten/

Scroll naar boven